Ali Kemal ERDEM’in özel haberi
İki ülke arasındaki savunma iş birliği kapsamında Libya’nın Tacura şehrinde konuşlu Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı birlikte Kasım 2021’de yaşanan bir olay Türkiye’de de gündem oldu.
Birlikte görev yapan 56 uzman çavuş, mobbing uyguladığını iddia ettikleri üstleri hakkında CİMER’e başvuru yapınca önce Türkiye’ye gönderildi, ardından sözleşmeleri 3 Aralık 2021 Cuma günü 3269 sayılı kanunun 12. maddesi uyarınca “kendisinden istifade edilememe” gerekçesiyle feshedildi.
Askerlerin sözleşmesinin son bulmasına neden olarak askeri hiyerarşiyi aşarak “Usulsüz başvuru” yaptıkları iddiası gerekçe gösterildi.
Bu olay o günlerde kamuoyunda tartışılmış kararı eleştirenler olduğu kadar uzman çavuşların askeri hiyerarşiye uymadığını öne sürenler de olmuştu.
Sonuç olarak sözleşmeleri feshedilen uzman çavuşlar birliklerinin bulunduğu illerde kararın iptali için idari mahkemelere başvuru yaptı. Mahkemelerden de genellikle olumlu sonuçlar çıktı.
ASLİYE CEZA MAHKEMESİNDE YARGILANIYORLARDI
Ayrıca 56 askerin tamamı hakkında Ankara 51. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu Madde
95/1-C’den “Hakkı ve görevi olmadığı halde askeri muamelat, teşkilat, harekat, tesisat veya tertibata müteallik isler hakkında birlikte beyanat veya şikayette bulunmak” ve Madde 95/4’den “Astlık – üstlük münasebetlerini zedelemeye, amir veya komutanlara karsı güven hissini yok etmeye matuf olarak alenen tahkir veya tezyif edici fiil ve harekette bulunmak” suçlamalarıyla dava açıldı.
Neredeyse iki yıldır süren davada dün görülen son duruşmada yargılanan 56 uzman çavuş hakkında suç unsuru oluşmadığı ve suç kastı bulunmadığı gerekçeleriyle beraat kararı verildi.
“MOBBİNGE UĞRAYAN UZMAN ÇAVUŞLAR İÇİN IŞIK OLDU”
Davada yargılanan uzman çavuşlardan bazılarının savunmasını üstlenen Kayseri Barosu’na bağlı Avukat Murat Altay, verilen beraat kararıyla ilgili PD’ye konuştu.
Altay, bu kararın uzman çavuşlar açısından çok büyük bir karar olduğunu belirterek, şu iddiada bulundu:
“Mobbinge uğrayan uzman çavuşlar için bir ışık olmuştur. Zira Libya’daki uzman çavuşların uğradığı mobbing oldukça büyük çaplı olup, personeli meslekten soğutmaya yöneliktir. Müvekkillerimiz Libya’da her gün aşağılayıcı, alay ve rencide edici muameleler altında görev yapmış, tabur komutanının ‘Türkiye’ye gitmeden feshiniz gider, meslek hayatınızı bitiririm’ gibi tehditlerine maruz bırakılmıştır.”
“LİBYALI ASKERLERİN ÇÖPLERİNİ DE TOPLADILAR”
Libyalı askerlerin Türk askerlerinin gözü önünde çöplerini yere attığını ve bu çöplerin her gün mıntıka temizliği adı altında TSK personeline toplattırıldığını öne süren Altay, “Kahvaltıda çay, börek, pide gibi ürünler az sayıda olduğunda ‘Uzmanlar almayacak’ şeklinde emir verilmiş, ‘Sizi meslekten atmam 5 dakika’ gibi tehditlerde bulunulmuş, aldıkları paranın haram olduğu gibi söylemlerle hakaretlere maruz kalmışlardır” iddiasında bulundu.
CİMER’E BAŞVURU OTORİTEYİ BOZMA AMAÇLI DEĞİL
Altay, müvekkillerin CİMER’e başvurularını üstlerin otoritesini bozmak, üstlere duyulan güveni veya itaati zedelemek yada komutanlarını belli isnatlar altına sokarak gözden düşürmek maksadıyla yapmadığını öne sürerek, “Söz konusu komutanların müvekkiller ve diğer TSK personeli üzerinde kurduğu baskı, mobbing ve keyfi uygulamalar izahtan varestedir. Müvekkiller de söz konusu keyfi uygulamaların son bulması, TSK askerlerinin ve TSK teşkilatının itibarını korumak ve yetkilerini astları üzerindeki keyfi uygulamalarla kötüye kullanan üstlerin bu uygulamalarını bildirmek maksadıyla başvurularını yapmışlardır” dedi
MESLEKLERİNE İADE OLDULAR
Altay, netice olarak verilen kararın hukuka uygun ve adil bir karar olduğunu ve kamu vicdanını rahatlattığını belirterek, “Kararın tüm camia açısından hayırlı olmasını diliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
Altay, 56 uzman çavuşun tamamının idari mahkemelerden alınan kararlarla görevlerine iade olduğunu hatırlatarak, alınan son beraat kararının da bunu tescillediğini kaydetti.
patrolardunyasi.com