Malezya’ya resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya Başbakanı Enver İbrahim ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Toplantıya Malezya Başbakanı Enver İbrahim’in “Dünya Müslüman aleminin lideri ve adalet savunucusu, insan hakları sözcüsü ve ayrıca adil sonuçlar bulunması konusunda dünyada çaba sarf eden bir lideri ağırlıyoruz. Şanslıyız” sözleri damga vurdu.
TÜRKİYE’Yİ GAZZE DOLAYISIYLA ÖVE ÖVE BİTİREMEDİ
Konuşmasında sık sık Gazze’ye atıf yapan Malezya başbakanı, Türkiye’nin Gazze’ye insani desteğini överek, “Gazze konusunda, Filistin konusunda, oranın yeniden inşası konusunda Türkiye şu ana kadar bir liderlik ortaya koymuş durumda ve Türkiye’den insani yardım olarak yüz gemi dolusu ekipman vesair destek gönderildi. Bu inanılmaz bir şey. Bildiğim başka bir ülke bu kadarını yapmadı” dedi.
Enver, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ederek “Aile olarak da dostumuzsunuz ve pek çok Malezyalı biliyorum ki sizi tanıyor, biliyor” dedi.
MALEZYA YER ALMIYOR
Malezya başbakanı, konuşmasının önemli bir kısmını Filistin’e ayırdı ve Türkiye’yi bu konudaki öncü rolü nedeniyle tebrik etti ancak Malezya, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi çerçevesinde İsrail’e açtığı soykırım davasında müdahil olan ülkeler arasında yer almıyor.
GEÇEN AY İRLANDA BAŞVURDU
Son olarak ocak ayı başında Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İrlanda’nın, Soykırım Sözleşmesi’nin ihlali gerekçesiyle Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı davaya müdahil olma bildirimi yaptığını duyurdu.
Halkının çoğunluğunun Hristiyan olduğu bilinen İrlanda, “UAD’ye sunduğu görüşünde, soykırım suçunun failinin, suçun maddi unsurlarından herhangi birini işlerken amacının doğrudan soykırım olması gerekmediğini vurgulayarak “Failin amacından bağımsız olarak, gerçekleştirdiği eylemlerin doğal ve muhtemel sonucunun, (Soykırım Sözleşmesi kapsamında) korunan grubu tamamen veya kısmen yok edeceğini bilmesi veya bilmesi gerektiği durumlarda da suç gerçekleşebilir” ifadesini kullandı.
LAF ÇOK İCRAAT YOK
Ancak, halkının yaklaşık yüzde 65’inin Müslüman olduğu Malezya’nın Dışişleri Bakanlığı, 2 Ocak 2024’te yayımladığı açıklamada, Güney Afrika’nın başvurusunun memnuniyetle karşılandığını belirterek, “1967 öncesi sınırlara dayalı, başkenti Doğu Kudüs olan” bağımsız bir Filistin devletinin tanınması çağrısı yaptı.
Bir hafta sonrasında ise Malezya’nın BM elçisi, BM Genel Kurulundaki konuşmasında Güney Afrika tarafından açılan soykırım davasına desteklerini ifade etmekle yetindi..
11 ÜLKE VAR
İrlanda, Nikaragua, Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin, İspanya, Türkiye, Şili, Maldivler ve Bolivya’nın ardından Gazze’deki soykırım davasına müdahillik bildiriminde bulunan 11. ülke oldu.
Türkiye, davaya müdahillik bildirimini 7 Ağustos 2024’te Divan Yazmanlığına sundu.
BAŞKA NELER DEDİ
Gazze için üstlerine düşeni yerine getirmeye devam edeceklerini söyleyen Enver, Gazze için Türkiye, Katar ve Mısır üzerinden bir şeyler yapmayı sürdüreceklerini söyledi. Gazze’nin yeniden inşası için oluşturulması planlanan fon ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’nin (ASEAN) Gazze’deki rolüne değindi.
More Stories
CHP’ye tuzak
278 hakim, savcı ve cumhuriyet savcısının atama kararı Resmi Gazete’de
Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler 12 Şubat 2025