Huawei, Çin’in teknoloji devi, çip geliştirmede bağımsızlığa ulaşma yolunda cesur adımlar atıyor. Şirket, bu amaç doğrultusunda Şanghay’da 12 milyar yuan (1,66 milyar dolar) yatırımla dev bir yarı iletken araştırma ve geliştirme tesisi kuruyor. Bu tesis, Huawei’nin yabancı çip üreticilerine olan bağımlılığını sona erdirme planının temel taşını oluşturuyor.
Huawei, süreci hızlandırmak için sektörün önde gelen şirketlerinden ASML, Applied Materials, Lam Research, TSMC, Intel ve Micron gibi şirketlerden deneyimli mühendisleri başarılı bir şekilde bünyesine katıyor. Ayrıca, yerel çip üreticilerinin sunduğu maaşların iki katı kadar cazip ücret paketleri sunarak en iyi yetenekleri çekmeye çalışıyor.
Huawei gözünü kararttı, herşey bağımsızlık için
Ancak bu bağımsızlık yolculuğu, çalışanların refahı pahasına gerçekleşiyor. Anonim bir çip mühendisinin belirttiğine göre Huawei‘deki çalışma ortamı oldukça zorlayıcı. Zaten yorucu olan “996” (haftada altı gün, günde 9’dan 9’a çalışma) kültürünü aşan bir “007” çalışma saatleri söz konusu; bu da demek oluyor ki çalışanlar haftanın yedi günü, günün 24 saati, ara vermeden çalışmak zorunda kalabilir. Yüksek maaşlar ve teşvikler bazıları için çekici olabilirken, bu yoğun çalışma kültürü birçok kişiyi tüketiyor. İş sözleşmeleri genellikle üç yıl süreyle yapılsa da, birçok kişi sözleşme yenileme dönemine ulaşamadan işi bırakmak zorunda kalıyor.
Şu anda Huawei, yakında piyasaya sürülecek olan 5nm Kirin çipini üretmek için SMIC ile iş birliği yapıyor. SMIC, Huawei için bağımsız olarak 3nm çip üretim kapasitesini geliştiriyor. Bu iş birlikleri devam ettiği sürece SMIC, Huawei için önemli bir ortak olmaya devam edecek. En azından araştırma ve geliştirme tesisleri tam kapasiteyle üretime geçene kadar bu böyle sürecek.